Nový depozitář muzea v Českém Brodě

Jak jsme již psali v Zápraží 7-8/2024 s.11, bývalý areál ZZN v Českém Brodě našel nové využití, oficiálně  ho v srpnu převzalo Regionální muzeum v Kolíně.

22. srpna 2024 převzalo Regionální muzeum v Kolíně do správy budovu bývalé sýpky v Českém Brodě s částí přilehlého pozemku, které v únoru od Města Český Brod koupil zřizovatel muzea Středočeský kraj.
Zajímavá industriální stavba z roku 1923, která je jednou z dominant města, bude přestavěna na centrální depozitář muzea s restaurátorskou dílnou a pracovnami některých odborných zaměstnanců. Depozitář bude částečně přístupný pro veřejnost, v objektu bude také prostor pro pořádání krátkodobých výstav a v nejvyšším podlaží vyhlídková terasa. Na západní straně bude historická budova sýpky doplněna o moderní přístavbu.
Zřízení centrálního depozitáře umožní kvalitní uložení mimořádně cenného a rozsáhlého sbírkového fondu Regionálního muzea v Kolíně a jeho poboček v Českém Brodě a v Kouřimi z oblasti archeologie, uměleckého řemesla, historie, etnografie a výtvarného umění, který je dnes rozptýlen v nevyhovujících prostorových a klimatických podmínkách v devíti různých objektech na území Kolínska.
V nejbližší době bude muzeem zadáno zhotovení dokumentace pro povolení stavby.